PC Gaming

MacBook Pro M3 Pro teszt
A játékra továbbra sem ajánlott, munkára pedig csak akkor, ha pontosan tisztában vagy a felhasználási területével - kipróbáltuk az M3 Pro chippel ellátott MacBook Prót.

Az Apple termékeinek vásárlása mellett könnyen meggyőzhetnek az érvek: tizenegy éve kizárólag Apple számítógépeket használok, és néhány apróbb probléma (például a pillangó mechanikás billentyűzet vagy a touch bar, ami minden egyszerűbbé tesz) ellenére sem panaszkodhatok sem a minőségre, sem a szolgáltatásokra. Kérdéses, hogy az Apple komolyan hibázhat-e, és egy MacBook Proval kapcsolatban azt mondhatjuk, hogy valóban rossz lett.

Azt kell megfontolnunk, ha MacBookot tervezünk vásárolni, hogy valóban megfelel-e az igényeinknek, és jobban teljesít-e, mint a potenciálisan olcsóbb PC-k. Játékra inkább a Windows gépek között érdemes nézelődni. Ha viszont olyan munkát szeretnél végezni, ahol minden funkció a fájlmásolástól a billentyűkombinációkig, a gigantikus touchpadtől a lenyűgöző képernyőig az életed szebbé teszi, akkor az Apple a választás. A modell kiválasztása viszont már egyéni preferencia, és valószínűleg nem a 36 GB RAM-mal és M3 Pro chippel ellátott MacBook Pro 16"-ra esik a választás, melyet most teszteltünk, mert ez már nem az átlagfelhasználóknak készült.

A 2023 novemberében bemutatott M3 chippel felszerelt MacBook Pro dizájnja kisebb változásokon ment keresztül az előző évi M2-es verzióhoz képest. A kijelző kávája vékonyabb lett, de cserébe meg kell szoknunk a kameraszigetet, amit először az M2-es MacBook Airnél láttunk, és most már a M2 Pro és M2 Max chippel ellátott Pro modelleknél is megtaláljuk. A touch bar-t teljesen eltávolították, és helyébe egy érintős csík került, ami mindenki számára jobb megoldásnak bizonyult. A méretek és a súly nem változtak érdemben, a 14"-es és 16"-es modellek megőrizték az év elején bevezetett külsőt. Az M3 Pro és M3 Max változatok már asztrofekete színben kaphatóak, ami sötétebb, mint az asztroszürke, kevésbé vonzza a ujjlenyomatokat. Az alumínium borítás továbbra is strapabíró, és a gép prémium érzetét adja, amit egy ilyen drága géptől elvárunk. A gép még komolyabb feladatoknál sem melegszik fel kényelmetlenné válni.

A használata továbbra is kényelmes: a nagy, sokoldalú touchpad ideális méretű, nem zavar gépelés közben, és továbbra is feleslegessé teszi az érintőkijelzőt. A háttérvilágításos billentyűzet csendes, de határozott visszajelzést ad, az ujjlenyomat-olvasó pedig kellően reszponzív. Az érintőpad "feszességét", azaz a kattanás hangját három szinten állíthatjuk. A hat hangszórós, Dolby Atmos támogatású hangrendszer tiszta hangzást nyújt, a 1080p-es webkamera megfelelő a célra. A kijelző változatos felbontású, mini-LED háttérvilágítású IPS-kijelző, mely nem csak gyönyörű színeket mutat, hanem erősen világít, hogy ne zavarjon a napsütésben. A változó képfrissítés az akkumulátor élettartamát javítja, és a gyakorlatban mindent simán működik.

A portok terén az Apple ismét néhány változtatást eszközölt. A MagSafe töltőcsatlakozó mellett két Thunderbolt 4 és egy jack található az egyik oldalon, valamint egy HDMI és egy SDXC kártyahely a másikon, a 16"-os modell pedig egy további USB-C porttal is rendelkezik. Aki aggódik, hogy sok átalakítót kell vásárolnia, megnyugodhat. Az M3-as gépek csak egy külső monitort támogatnak, míg az M3 Pro és M3 Max chippel ellátottak már két külső monitort is kezelhetnek, valamint egy 4K-s, 144 Hz-es monitort is a HDMI-n keresztül. A Bluetooth 5.3 és Wi-Fi 6E támogatás is rendelkezésre áll.

A MacBook Pro gyorsan és hatékonyan működik, a rendszer gyorsan indul, és az alkalmazások szinte azonnal megnyílnak - mindez nemcsak az M3 Pro esetén igaz, hanem a sima M3 és még a 2020-as M1 esetén is. Az M3 Pro 36 GB RAM támogatásával olyan felhasználóknak ajánlott, akik tartalomgyártással, videóvágá

ssal vagy programozással foglalkoznak. Az ára viszont magas, kezdődik 1 249 990 Ft-tól, így aki nagyobb kijelzőre vágyik, de nem igényel kiemelkedő teljesítményt, annak talán jobb választás a 15"-es M2-es MacBook Air, ami majdnem feleannyiba kerül. A különféle Pro modellek között a kijelzőméret, a portok száma és a nyers teljesítmény jelenti a különbséget, alapvető funkciók és felépítés terén nincs eltérés, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. A tárhely 512 GB és 8 TB között, a RAM pedig 8-24 GB (kisebb változat) vagy 18-128 GB (nagyobb változat) között választható.

Az M-szériás processzorok bevezetése óta különösen lenyűgöző a MacBook Pro rendelkezésre állási ideje, ami most még hosszabb lett. Az Apple ígérete szerint a MacBook Pro most már 22 órán keresztül bírja egyetlen töltéssel, ami számottevő javulás az előző 18 órához képest. A valóságban, ha nem maximális fényerőn használjuk, és nem futtatunk hosszú ideig renderelést, akár két napnyi használatot is kibír. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a kisebb verzió csak 1,5 kilogrammot nyom, a nagyobb már 2,14 kilogramm, így egész nap hordozni nem mindig kényelmes.

A teljesítmény méréséhez először a Cinebench R23-at használtuk, és a 12 magos CPU és 18 magos GPU kombinációját vizsgáltuk. A többmagos teszt során a végpontszám 15 024 volt, ami az AMD Ryzen 5 7600X és az Intel Core i9 11900K teljesítményével vetekszik, és felülmúlja az M2 Max 14 782-es pontszámát. A Geekbench 6-ban a többmagos pontszám 15 331 volt, ami a Intel Core i9-12900K és az AMD Ryzen 9 7945HX között helyezkedik el, míg az OpenCL GPU teszten 50 050 ponttal a laptopos GeForce RTX 3050 felett teljesít.

A játékok tesztelése eleinte némi kihívást jelentett. Meg kell néznem, hogy az Apple által ajánlott No Man's Sky, amely 2016-ban jelent meg, hogyan fut, miközben egy hétéves hardveren is zökkenőmentesen működik, és az M1-es gépek is könnyedén megbirkóztak vele? Válogassak az Arcade kínálatából, ahol csak olyan játékok találhatók, amelyek még az alap iPhone-okon is jól futnak? Kipróbáljam a Resident Evil Village-et, amelyhez már egy iPhone 15 Pro is elég? Elindítsam a Parallels-t, hogy virtuális Windowson keresztül lássam, mit tud a hardver? Vegyek CrossOver-t vagy küzdjek meg az Apple saját, még körülményesen használható GPTK-val, amely elsősorban fejlesztőknek szánt?

Jelenleg az Apple számára nehéz lenne eladni a Mac-eket gamer gépként, mert alig található olyan játék macOS-re, amely új és igazolja, hogy érdemes Apple laptopot venni játékra. Az sem segít, hogy az M3-as MacBook Prok alapból csak 8 GB RAM-mal rendelkeznek, ami ma már ismert tény, hogy kevés, még akkor is, ha a rendszer jobban használja ki, mint az Intel vagy AMD chipek. Végül a beépített benchmarkkal rendelkező Borderlands 3 és a Baldur's Gate 3-re esett a választás a tesztelés során.

A Borderlands 3 esetében maximális felbontáson, alacsony és közepes grafikai beállítások mellett átlagosan 38 FPS-t mértünk, ami kevésnek tűnik egy 36 GB RAM-mal ellátott, 1,5 millió forintos gépnél. A Baldur's Gate 3-nál a MetalFX nem támogatott, de az FSR 1.0 segített, legalábbis a játék első felvonásában, ahol közepes minőségi beállításoknál és 1440p-s felbontásnál elérte a 60 fps-t. Sajnálatos módon nem volt lehetőségem arra, hogy több órát játszak a játékban, de külföldi tesztelők és felhasználói beszámolók szerint a játék későbbi szakaszaiban a helyzet romlik, ahol több karakter jelenik meg a képernyőn, és részletesebb területeken kell mozogni.

Ha egy M3 Pro géppel sem lehet elérni a mai minimumnak számító 1080p melletti 60 fps-t a legújabb játékok futtatásakor, akkor az Apple számítógépei jelenleg nem alkalmasak játékra. Bár hosszú még az út a lemaradás ledolgozásáig, hiszem, hogy a gyártó és a fejlesztők közös erőfeszítéseivel el fogják érni ezt a célt. Jelenleg azonban még mind a tartalom mennyisége,

A bejegyzés trackback címe:

https://pcgaming.blog.hu/api/trackback/id/tr718271635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

Utolsó kommentek


 

Elrejtés
Elrejtés
süti beállítások módosítása