PC Gaming

Lenovo Legion Go teszt
Az áttekintés során felmerül a kérdés: képes-e egy könnyű, mintegy 1 kg tömegű eszköz megfelelni a hordozható játékgépek elvárásainak? És milyen tapasztalatokra számíthatunk, ha szembenézünk ezzel?

Közel két év telt el azóta, hogy a Valve bemutatta a Steam Decket, és ezzel megmutatta, hogy lehetséges jó PC-alapú hordozható konzolt készíteni (azóta tovább is fejlesztették). Ha valaki inkább kézi konzolt választana, teljes kényelmi funkcionalitással, nem pedig egy hordozható PC-t, akkor a saját operációs rendszerre szabott eszközök előnyeit tapasztalhatja meg. Az iPad sikeres volt hasonló elv alapján, mivel az eszközre szabott operációs rendszere segített a más korábbi tabletgyártóknál tapasztalható bukások elkerülésében.

A Steam Deck egyik kiemelkedő előnye a növekvő konkurenciával szemben az egyedi szoftver, amely biztosítja a zökkenőmentes működést. Sajnos a Linux-alapú SteamOS Proton kompatibilitási rétege nem mindenkinek elérhető, ezért a versenytársaknak más megoldásokhoz kell folyamodniuk, ami egyelőre bonyolultabbá teszi a PC-konzoljaik használatát.

Az ASUS ROG Ally-nál tapasztalt legnagyobb probléma ugyanúgy jelen van a Lenovo Legion Go-nál is. Ennek egyik nagy hiányossága, hogy bár számos szempontból megfelel célnak, mégis több kihívással kell szembenéznie.

A Lenovo PC-konzolja majdnem laptop méretű, 8,8 hüvelykes IPS kijelzőjével magasan felülmúlja a 7 hüvelykes Steam Decket és ROG Ally-t. A kijelző gyönyörű képet nyújt akár 2560x1600-as felbontás és 144 Hz-es képfrissítési sebesség mellett, valamint 500 nit maximális fényerejével és 97%-os DCI-P3 színskálájával kielégítő teljesítményt nyújt. Azonban a hordozhatóság rovására megy, mivel a gép kontrollerekkel együtt 854 gramm, ami nehezévé teszi a kézben tartást. A Lenovo azonban megoldotta ezt a problémát azzal, hogy a Legion Go kontrollerei leválaszthatók. A gépet kényelmesen elhelyezhetjük az asztalon a kihajtható támasszal, így a nehézkes kézben tartás elkerülhető. A jobb kontroller alján található optikai szenzor pedig lehetővé teszi egy vertikális egér használatát az asztalon, ami meglepően jól működik. A gombokon nincs hiány, a kontrollereken található ravaszoktól az ütközőkig, a gombok sokfélesége teszi lehetővé a kényelmes játékot.

Az eszköz Windows 11 operációs rendszerrel rendelkezik, amelyet 8,8 hüvelykes kijelzőjén könnyen el lehet érni és kezelni. A Lenovo Legion Space programja segít a telepített játékok kezelésében, bár a borítóképek néha nehezen társíthatók hozzájuk. A játékosoknak lehetőségük van a kliensek külön megnyitására, és a játékokat az asztalra helyezett ikonokon keresztül indíthatják el.

Azonban néhány hátulütőt is fel lehet hozni, például a gombok ellenállásának hiányosságát, amelyek túl könnyen megnyomhatók, és a ravaszok érzékenységét, amelyek problémát okozhatnak precíziót igénylő játékokban. A Legion Space menüje hasonló problémákkal küzd, mint az ASUS ROG Ally, időnként lassú és játék közben még lassabb lehet.

A játékok futtatásáért az AMD Ryzen Z1 Extreme felel, 16 GB LPDDR5X RAM és 512 GB-os vagy 1 TB-os SSD társaságában. A legújabb játékokat is futtatja az AMD FSR segítségével, de néhány beállítással kompromisszumot kell kötni. Az akkumulátor üzemideje sajnos problémás, még energiatakarékos módban is, és gyorsan merül, így a hordozható játékélmény rövid lehet.

A Lenovo Legion Go tehát egy erős belsővel rendelkező, Windows 11 operációs rendszerrel ellátott eszköz, amely kifejezetten PC gamingre készült, de a hordozhatósággal kapcsolatos kényelmetlenségek és az akkumulátor problémák miatt nem feltétlenül ideális választás azoknak, akik gördülékeny, konzolos élményre vágynak. A PC gaming minden jellegzetességével szembesülni kell, a beállítások finomhangolásától a váratlan összeomlásokig. Aki mégis el tudja

A bejegyzés trackback címe:

https://pcgaming.blog.hu/api/trackback/id/tr9518294155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

Utolsó kommentek


 

Elrejtés
Elrejtés
süti beállítások módosítása