PC Gaming

A gondolatalapú videojáték.

Az elmúlt években számos Twitch streamer tűnt fel, akik különféle kontrollereket használnak a videojátékokhoz. Nem meglepő már, ha valaki a Dark Souls-t egy kormánnyal, banánkontrollerrel, táncszőnyeggel vagy hangvezérléssel próbálja játszani.

a_gondolatalapu_videojatek.png

Még olyan is akadt, aki arra tanította meg az aranyhalát, hogy végigjátssza a FromSoftware legendás játékát. 

Az eszközök és szoftverek gondolatvezérlése évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat és a geek közösséget egyaránt. Bár a technológia elméleti lehetőségei lenyűgözőek, a gyakorlati megvalósítás rendkívül bonyolult maradt, és még nem értünk el látványos áttörést. 

Perri Karyal pszichológiát tanult az egyetemen, és diplomamunkájában arra fókuszált, hogy hogyan befolyásolhatják a videojátékok a látást és az észlelést.

Mivel ez a téma mind őt, mind pedig a nézőit érdekelte, egyre gyakrabban beszélt róla a streamjein, és meg akarta mutatni követőinek, hogy milyen hatással vannak a videojátékok az agyra.

Sokan már próbálták pulzusmérővel játszani, hogy a nézők láthassák, hogyan reagál például egy ijesztő jelenetre, de még senki sem mutatta meg az agy működését közvetlenül.

Perri azonban beszerezett egy EEG-t (elektroenkefalográf), amely az agyban zajló elektromos aktivitást méri a koponyára helyezett elektródák segítségével.

Ezt az eszközt általában mentális és alvási zavarok diagnosztizálására használják, de Perri otthon is egyet vásárolt, és elkezdte kísérletezni vele. Megmutatta például, hogy milyen reakciókat vált ki belőle egy jump scare egy horrorjátékban.

A streamer mindig igyekezett kihozni a legtöbbet az eszközből és a technológiából. Felfedezte, hogy a szoftver képes rögzíteni az agyhullámokat.

A gépi tanulás és a programozás segítségével aztán elkezdett dolgozni azon, hogy felismerje a különböző agyhullámokat, és ezeket használja az irányításhoz.

Azonban nem csak egyszerű dolgokra gondolt, mint például "ugrás" vagy "gyógyulás". Perri sokkal konkrétabb gondolatokra építette az irányítást, például gondolatban egy tányért pörgetett maga előtt egy pálcikán, vagy valami nagyon nehéz dolgot próbált megmozgatni.

Ezek olyan képek, amelyekre hosszabb ideig fókuszált, és amelyeket az eszköz könnyebben felismer. Az algoritmus tanításához újra és újra az adott gondolatra koncentrált, több tíz órán keresztül tréningezve az algoritmust.

A tanítás eredményeként Perri már képes volt legyőzni az Elden Ring főbosszát kizárólag az agyával irányítva. Más játékokban elhagyta a hagyományos kontrollereket, és giroszkóppal valamint szemkövetéssel kezdte el vezérelni a karaktereket.

2023-ban sok játékban kipróbálta magát, a virtuális valóságtól a kompetitív lövöldéken át, bár nyilvánvalóan még nincs olyan gyors és pontos, mint egy tapasztalt játékos egy hagyományos kontrollerrel.

Sőt, 2024 elején egy Super Smash Bros. Természetesen kipróbálta a népszerű, Nintendo által készített Palworldsot is, ami az eddigi legkomplexebb projektje volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://pcgaming.blog.hu/api/trackback/id/tr8918339975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

Utolsó kommentek


 

Elrejtés
Elrejtés
süti beállítások módosítása