PC Gaming

Íme a SteelSeries Arctis Nova 5 fejhallgató tesztje

A SteelSeries Arctis Nova 5 éppen akkor érkezett, amikor a legnagyobb szükségem volt rá. Az elmúlt hetekben eléggé csalódnom kellett a Sony két ígéretes, ám nem tökéletes gamer fejhallgatójában, a Pulse Explore-ban és a Pulse Elite-ben, így igazán vágytam egy olyan fülesre, amellyel minden alkalommal elégedetten zárnám a játékot.

ime_a_steelseries_arctis_nova_5_fejhallgato_tesztje.png

A SteelSeries márka régóta jelen van a piacon, különösen népszerű az e-sportolók körében, és számos nagy kiadóval állt már együttműködésben az elmúlt évek során. Nagy elvárásokkal vettem hát kezdetét a tesztelésnek, és végre pontosan azt kaptam, amire számítottam.

A gyártó szerint az Arctis Nova 5 a "megfizethető luxus" kategória úttörője a gamer headsetek között, és bár ez kissé értelmezhető, az ára mégis barátságos a nyújtott tudáshoz képest: 56 990 Ft-ért hazavihető. Ennek cserébe egy olyan fejhallgatót kapunk, amelyet könnyedén használhatunk PC-vel, konzolokkal és bluetooth-eszközökkel egyaránt, és olyan extra funkciókkal is rendelkezik, amelyeket más konkurens termékeknél nem mindig találunk.

Két csatlakozási lehetőség közül választhatunk: ha PC-vel vagy konzollal használjuk (PlayStation vagy Switch esetén az 5X kiadás szükséges, de minden más eszközzel is kompatibilis), egy adapter segítségével 2.4 GHz-en keresztül kommunikál, míg más eszközökhöz bluetoothon keresztül csatlakozhatunk. Az adapter USB-C csatlakozóval rendelkezik, és könnyen illeszkedik a portokhoz, de a doboz tartalmaz egy átalakító kábelt is, amely megoldja a helyszűke problémáját.

A két csatlakozási módot könnyedén váltogathatjuk gombnyomással (bár nem használhatjuk egyszerre), és az átállás rendkívül gyors - ha játszunk, és közben jön egy hívás, azt zökkenőmentesen fogadhatjuk a füles segítségével, anélkül, hogy levennénk azt a fejünkről. A bekapcsológomb és a sávváltó gombok emellett vezérlőként is funkcionálnak: szüneteltethetjük a lejátszást, léptethetjük a tartalmakat, sőt, fogadhatunk és elutasíthatunk hívásokat is.

ime_a_steelseries_arctis_nova_5_fejhallgato_tesztje_1.png

Fontos azonban megjegyezni, hogy ha például laptopot és mobilt is bluetoothon keresztül csatlakoztatunk, és mindkettő aktív, a füles a bekapcsoláskor vagy a 2.4 GHz-es módra váltáskor automatikusan a laptopot fogja preferálni, a mobil pedig láthatatlanná válik számára, így ha inkább mobillal szeretnénk használni, újra kell párosítanunk.

A fejhallgatón emellett elérhető egy hangerőszabályzó tekerő és egy mikrofonnémító gomb is, amelynek aktiválása esetén egy piros LED jelzi, hogy a kihúzható mikrofon inaktív.

A mobilhoz való csatlakozás különösen hasznos, mivel az Arctis Nova 5-höz egy alkalmazás is tartozik. Ennek fő célja, hogy könnyen váltogathassunk több mint 100 előre beállított hangprofil között: gyakorlatilag minden népszerű e-sport játékhoz külön profil tartozik, mint például az Alan Wake 2, a Baldur's Gate 3, az Assassin's Creed Mirage, vagy a Red Dead Redemption 2, és ezeket platformfüggetlenül beállíthatjuk.

A váltás rendkívül egyszerű, csak ki kell választanunk a listából, hogy éppen melyik játékot játszunk, és azonnal megváltoznak a hangbeállítások. Emellett vannak általános profilok is, például a basszus vagy az FPS-ekben a léptek hangjának felerősítése.

Sajnos saját profilokat nem tudunk létrehozni, és az egyes értékeket sem állíthatjuk be az alkalmazásban, erre csak a PC-s Sonar alkalmazásban van lehetőségünk.

Az alkalmazáson keresztül továbbá szabályozhatjuk a hangerőt, a némításjelző fényerősséget, és a sidetone funkciót, amely lehetővé teszi a külső hangok áteresztését az általunk megadott értékben, például saját hangunkat. Ellenőrizhetjük a töltöttséget is, és beállíthatjuk, hogy mennyi idő után kapcsoljon ki a fejhallgató inaktivitás esetén. Átválthatunk a 2.4 GHz-es sávra is, az alkalmazás pedig továbbra is kapcsolatban marad a fejhallgatóval, így a profilokat bluetooth kapcsolat nélkül is állíthatjuk.

Az Arctis Nova 5 könnyű és kényelmes háló fülpárnákkal rendelkezik, melyek puha hálós anyaggal borítottak, és kellemesen ölelik körbe a fület. A stabilitást és a megfelelő illeszkedést egy állítható pánt biztosítja (amelynek azonnal a fejhez igazítása javasolt, mivel ez nagyban befolyásolja a kényelmet).

A dizájnja egyértelműen gamer jellegű, így utcai viseletre nem feltétlenül ajánlott, azonban otthoni használatra tökéletes. Szellőzése kellemes, ugyanakkor elég jól szűri a környezeti zajokat is - bár nincs aktív zajszűrés, de ebben az árkategóriában ez nem is hiányzik. Nem nyomja meg a fejet, nem lötyög, így akár órákon át is kényelmesen viselhető.

Az akkumulátor élettartama az Arctis Nova 5 esetében kivételesen hosszú - a SteelSeries szerint akár 60 órát is kibír, és ez nem túlzás. A tesztelés során nem volt szükség tölteni, pedig intenzíven használtam, és az akkumulátor szintje csak minimálisan csökkent, ami teljesen reálisnak tűnik a gyártó által megadott értéket tekintve. Bár a 60 órás üzemidő meglehetősen hihetetlennek hangzik, de a ritka töltés lehetősége mindenképpen előnyt jelent - ráadásul 15 perc alatt akár 6 órányi energiát is tölthetünk bele.

A hangminőségre visszatérve: csak egy olyan fejhallgatónál értelme ennyi EQ-profilnak, amely tényleg kitűnő hangzást nyújt, és a neodímium mágneses meghajtókkal felszerelt Arctis Nova 5 ebben kiváló teljesítményt nyújt. Különböző játékokban próbáltam ki (megfelelő hangprofilokkal), az online csatamezőkön minden apró részletet élesen hallottam, a WRC-ben az autók hangja gyönyörűen szólt, miközben a navigátor utasításai is tökéletesen kivehetőek voltak.

Zenehallgatás, videónézés és podcastek hallgatása során is kiváló élményt nyújtott a SteelSeries fejhallgatója. A mikrofon természetesen nem stúdióminőségű, de jól szűri az külső zajokat, és bár nem tökéletesen tiszta, mégis érthető a hangunk - ezért streameléshez nem feltétlenül ezt érdemes választani, de online játékhoz tökéletes.

Összességében a SteelSeries Arctis Nova 5 egy remek választás: kiváló hangzás, kényelmes viselet, hosszú üzemidő, sokoldalúság és mindez egy elfogadható áron. Igazán nehéz mellélőni vele, hacsak nem az az elvárásunk, hogy utcán is diszkréten viselhessük.

Az állítható és eltávolítható pánt nélkül is megfelelően illeszkedik, bár ez csak akkor lehet probléma, ha egy elegánsabb, kevésbé feltűnő fejhallgatót keresünk a mindennapi használatra. Otthon azonban biztosan élvezni fogod a használatát, ha erre a választásra esel.

A bejegyzés trackback címe:

https://pcgaming.blog.hu/api/trackback/id/tr6418417987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

Utolsó kommentek


 

Elrejtés
Elrejtés
süti beállítások módosítása